Ramadan kalenders - Sarahmari

De ramadan is weer op komst en natuurlijk wilde ik weer een mooiere tijdstabel maken, zodat onze ogen niet worden aangevallen telkens we het tijdstip van gebed willen opzoeken. De EMB kalenders zijn dan wel goed qua functionaliteit, maar helaas niet wat het moet zijn voor het oog.

De negende maand
Wat is de ramadan nu eigenlijk? De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender, die samenloopt met de maanstanden. Daardoor zijn is het islamitische jaar elf dagen korter dan een ‘normaal’ jaar en verschuift de periode waarin de ramadan zich bevindt jaarlijks. De ramadan is een heilige maand voor de moslims omdat de Profeet (vrede zij met hem) in die maand de eerste openbaringen van de Koran plaatsvonden. Moslims zijn verplicht deze maand te vasten als ze daar mentaal en fysiek toe in staat zijn.

Maar, waarom?
Die vraag kreeg ik zo vaak. Waarom zou je nu vrijwillig een hele maand lang bijna niets eten? Zelfs geen water drinken? Onmenselijk? Nee hoor. 
Het vasten heeft heel wat voordelen voor je op fysiek en mentaal vlak. Je leert je te onthouden en weg te blijven van directe behoeftebevrediging. Zo mogen we niet eten, drinken, seks hebben, of eender wat het vasten zou kunnen verbreken niet doen. Door weer intens bezig te zijn hiermee, resetten we ons lichaam en geven we onszelf een hoognodige detox. Het lichaam begint zich de laatste weken te zuiveren en begint weer in balans te komen.

Op mentaal en spiritueel vlak heeft vasten ook grote voordelen. Je concentratievermogen, uithoudingsvermogen, discipline en zelfbeheersing vergroten. Elke dag kan worden gezien als een ware overwinning. Elke dag weer staan we op voor zonsopgang om te vechten tegen onze directe behoeftebevrediging. 

Sociale voordelen zijn dan weer het medeleven, de compassie en empathie die we als mens buiten de ramadan om weer even vanzelfsprekend nemen. Je deelt meer met anderen, met behoeftige mensen, met zij die iets minder hebben. Tijdens de ramadan geef je ook je armenbelasting af die op je inkomen wordt berekend. 

Maar ook met je medemensen die even goed je buren zijn. Je voelt een bepaalde samenhorigheid onder de moslims wereldwijd, want alle moslims in de hele wereld doen een maand lang mee op (bijna) dezelfde manier. Erg mooi om te zien en bij stil te staan.

Ook geen water?
DE vraag die élke moslim al heeft gekregen van een niet-moslim: “WOW! Zelfs geen water?”, nee geen water, geen voedingsmiddelen, niets. De ramadan leert ons onthouding en zelfdiscipline. Van zonsondergang tot zonsopgang is er tijd genoeg je waterreserves weer op te bouwen. Dit mag wel niet te snel gebeuren (dus geen 2l in 10minuten), maar er is echt wel voldoende tijd jezelf goed te hydrateren dmv voeding en water. Het is dus echt niet gevaarlijk! 

Wat doe je allemaal tijdens de ramadan?
De ramadan is er gekomen door de eerste overleveringen van de koran aan Mohamed(saw). Tijdens de ramadan proberen we zoveel mogelijk de weg van de profeet te volgen en zijn handelingen uit te voeren. Dit houdt in dat we meer en intenser proberen bezig zijn met aanbidding van Allah (swt). Dit kan door meer te lezen over de islam, lessen bij te wonen, koran te lezen, maar evengoed door onze naasten en medemensen te helpen. Elke goede daad is kan worden gezien als een daad van aanbidding. Normaal gezien zou er buiten de conoronapandemie (bewust fout geschreven) ook nachtgebeden plaatsvinden die enkele uren kunnen duren. Hoe langer je bidt, hoe meer hassanaath (puntjes) je ermee kan verdienen. Helaas kan dit dus niet dit jaar, net zoals vorig jaar. Ook zullen de iftar avonden weer in kleine kringen doorgaan.

Oke, dus jullie bidden veel?
Dagelijks bidt een moslim vijf verplichte gebeden. Tijdens de ramadan is het aangeraden deze te vermeerderen of intenser te proberen beleven. De tijdstippen komen overeen met de stand van de zon. Fajr (zonsopgang), dohr (middag), asr (namiddag), maghreb (avond), Isha (nacht). Tijdens de ramadan komt daar dan ook Tarawieh bij (dit is geen verplicht gebed) dat na het nachtgebed plaatsvindt en tot meer dan een uur kan duren.

Dus jullie houden zelf de zon in de gaten?
Nee, dat zou onbegonnen werk zijn. In Vlaanderen, België of eender welk groter land/stad is er zoveel lichtvervuiling dat je geen zon deftig zou kunnen waarnemen in de ochtend/avond. Er zijn verschillende geleerden en instituten die berekeningen maken van de tijdstippen waarop gebeden moet worden. Belgen kunnen hiervoor terecht op de website van de Moslim Executieven België . Deze is echter niet al te mooi opgemaakt en valt je lichtjes tot enorm hard aan afhankelijk van het tijdstip/gebed dat je op zoekt.

Gratis ramadankalenders

Ik heb mezelf de taak gegeven daar tijdens de ramadan iets aan te doen sinds enkele jaren geleden. De ramadankalenders zijn gratis te downloaden en aestetically pleasing in tegenstelling tot de bestaande kalenders. Deze is wel gebaseerd op de officiele tijdstabellen van het EMB.

Check zeker ook je lokale gebedstijden, aangezien elke stad enkele minuten voor/achter kan lopen. Oke genoeg gezeverd. Ramadan moubarak to the whole muslim community. Asalamoe aleikoem!