Ramawhat??

Ramadan ging eergisteren weer van start! Voor ons de moslims, is dat weer een periode van niet eten, onthouding en superveel vragen en onduidelijkheden beantwoorden. In een poging kort uit te leggen wat er allemaal gebeurt tijdens de  Ramadan en wat we allemaal doen, schrijf ik dit artikel voor jullie!

Wat is de Ramadan?

De Ramadan is de negende maand uit de islamitische kalender. Deze bevat 354 dagen in een (maan)jaar, wat 11 dagen minder is dan de zonnekalender die hier in het westen wordt gevolgd. Dat er dus elf dagen verschil zit in de kalenders, resulteert er dus in dat de maand Ramadan telkens 11 dagen vroeger begint dan het jaar voordien.

Deze maand is heilig en bijzonder voor de moslims, aangezien de koran dan werd geopenbaard aan onze profeet Mohammed (saw). Het vasten tijdens deze maand is verplicht voor alle moslims , tenzij zij bij de uitzonderingen horen én ook is het een van de vijf zuilen van de islam. (shahada- geloofsbelijdenis, salaat-gebed, zakat-armenbelasting, sawm-onthouding/vasten, hadj-bedevaart)

Examentips (1)

Wat doe je dan allemaal tijdens de Ramadan

VDe ramadan is de maand waarin je jezelf  onthoudt van allerlei zaken en jezelf dichter bij god probeert te brengen. Je probeert je spirituele staat te zuiveren, je lichaam te zuiveren en je geweten te zuiveren.

spirtuele staat zuiveren?

Omdat we allemaal heel erg druk hebben met school, studeren, werken, rondgaan, dingen doen, is er altijd heel weinig tijd op een dag dat je aan God denkt. Dit zorgt ervoor dat we eigenlijk maar 5 keer per dag actief aan god denken en dan meteen nadien is het weer gedaan. Tijdens deze maand geloven we dat onze zonden verlaagd kunnen worden door actief bezig te zijn met de godsdienst. We gaan vaker bidden, we proberen actief te letten op ons gedrag en proberen nog betere moslims te zijn. Hiermee bedoel ik dat we bijvoorbeeld niet gaan roddelen, niet stelen, respect hebben voor je medemens en al die andere zaken die van jou een slecht iemand maken. Het vasten leert onszelf hoe je je begeerten en lusten kan bedwingen, door een dag lang te vasten.  Onze ziel wordt dus op de één of andere manier gezuiverd.

Lichamelijke staat zuiveren?

Deze is vanzelfsprekend eigenlijk. Als je er eens bij nadenkt hoe vaak je op een dag wel niet eet en wat voor rommel je dan wel niet binnen speelt, dan is het vanzelfsprekend dat je je lichaam aan het zuiveren bent tijdens het vasten. Je drukt bij wijze van spreken op de RESET knop en start helemaal opnieuw. Het vasten zuivert het lichaam , het ontdoet het van achtergebleven schadelijke stoffen en het helpt om het overtollige vocht en vet kwijt te raken. Het geeft rust aan het hart en zenuwstelsel en bevordert de bloedsomloop. Dus mensen die willen stoppen met roken of een andere verslaving zijn hier heel erg mee geholpen, want dit is dé moment ermee te stoppen! Want, wie wil er nu geen gezond lichaam hebben?

Geweten zuiveren?

Het klinkt net als het eerste, maar eigenlijk bedoel ik hiermee iets anders. Namelijk dat je een maand lang in de schoenen van de armen mensen staat. Zij die niets te eten hebben, geen geld hebben om iets te kopen. Zij die geen water voorhanden hebben of zij die door de oorlog gewoon nergens aan kunnen komen; dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de redenen achter het vasten.Het zorgt dus voor een gevoel van samenhorigheid en medeleven met de armen of anderen die in welk opzicht dan ook minder hebben. Het is belangrijk dat wij aan elkaar denken en rekening houden met elkaar, zodat we liefde  voor elkaar kunnen ontwikkelen en elkaar als gelijke kunnen zien. Want dit wordt jammer genoeg maar al te vaak vergeten in deze wereld.

Wie vast er allemaal?

In principe zou elke moslim moeten vasten, wanneer hij/zij hiertoe in staat is. Zo moeten de mensen die moslim zijn en geestelijk en lichamelijk gezond zijn vasten. Zij die niet moeten vasten, zijn de volgende personen:

  • iemand die niet geestelijk en lichamelijk gezond is
  • iemand die op reis is
  • Onvolwassenen (volgens de islamitische wetten); vanaf de pubertijd dus
  • Vrouwen die hun regels hebben en vrouwen die nog aan het bloeden zijn van de bevalling.
  • Vrouwen die zwanger zijn  en borstvoeding geven en van zichzelf vrezen dat ze het niet aankunnen

Zij die niet mee kunnen vasten dienen dit op een ander tijdstip na de maand ramadan in te halen of geld te betalen aan een arm iemand. Dit dagelijks en rond het bedrag van €5,00, wat een maaltijd kan voorzien voor die persoon.

Hoe gaat het ontvasten in zijn werk?

Wanneer mag je eten

Deze vraag kreeg ik onlangs van een vriendin van me. Ze vroeg: “Hoe weet je dat je mag eten en hoe je dat dan en wat doe je dan eigenlijk?”. Wel ik kan je vertellen dat er in de Hadieth (profetische overleveringen) zijn overgebracht dat eens de zon onder is, je zeker en vast moet/mag eten. Het is niet goed je ontvasting te vertragen, dus eens de tijd is aangebroken, ga er dan ook voor!

Wat doe je dan allemaal?

Dit stond eigenlijk al klaar voor mijn Ramadan Dagboek, maar hey, nu we er toch al mee bezig zijn. Wat ik allemaal doe op een ontvasting/avond/zonsondergang/however-you-want-to-call-it:

  • Kijken op het kleine kalendertje of het al tijd is om te bidden en dus ook om het vasten te verbreken
  • Eens het tijdstip is aangebroken dat op het kalendertje staat, ga je aan tafel zitten met de hele familie, of alleen
  • Je drinkt een glas melk op in drie ‘delen’ en eet een oneven aantal dadels op, dit omdat de profeet het ook zo heeft gedaan
  • Vervolgens bidden we Maghrib (het zonsondergang gebed)
  • Tot slot schuiven we aan tafel en eten we wat de pot schaft

Can't wait to fill my stomach! #hungry #iftar #ramadan #thirsty

A post shared by Sarahmari (@creativitycove) on

Laylatoel Qadr

Dit is de nacht waarop de profeet mohammed (saw) zijn eerste openbaring kreeg. Indien je tijdens deze nacht bidt, krijg je deze nacht tot een waarde van duizend maanden. Wat toch al snel iets van een 3 jaar is! Drie jaar bidden in 1 nacht, wauawwww!!!

Het is nooit helemaal zeker wanneer  het zover is, dus is het altijd aangeraden de laatste tien nachten van de Ramadan door te brengen ‘s nachts al biddend, want wie wil die beloning nu niet krijgen?

Soorten gebed

Tarawieh: (belangrijkste) Elke nacht tussen het nacht- en ochtendgebed wordt er een extra gebed ingelast. Deze is zo belangrijk omdat de profeet Mohammed (saw) heeft gezegd:

“Wie opstaat om gedurende de nachten van de Ramadan te bidden, met geloof en rekenend op de Goddelijke beloning, hem zal door Allah zijn fouten vergeven worden”.

 I’tiqaaf: Dit is het verblijven in de moskee gedurende de tien laatste nachten van de ramadan. Men bepaalt zelf hoeveel tijd men besteedt aan een bepaalde soort aanbidding. Tijdens je “verblijf” dien je dus nog meer toenadering tot god te zoeken.

Koran lezen : Tijdens deze maand wordt de koran volledig uitgelezen door velen, omdat dit de maand is waarin hij neerkwam.

Leylatoel Qadr: 

“Waarlijk, wij hebben hem neergezonden in de Waardevolle Nacht.
En wat laat jullie weten wat de Waardevolle Nacht is?
De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden.
De engelen en de Geest (de engel Gabriel) dalen in haar neer
met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking.
Vrede heerst in deze nacht, tot aan de ochtendschemering”.

(Koran Hoofdstuk 97)

Het einde van de ramadan

Wanneer aan de maan te zien is dat de ramadan voorbij is, is er sprake van el 3ied-oel Fitr, beter bekend als het suikerfeest.  Op deze dag mag men weer eten en is het vasten voorbij. ‘s Morgens gaat men nog eerst naar de moskee, het ontvastingsgebed bidden en dan is het feest, waarbij je bij familie en vrienden langsgaat om hen een ‘gelukkig suikerfeest’ te wensen en ook gewoon eens gezellig bij elkaar te zijn.

 Wat mag je dus niet doen tijdens het vasten

Wat het vasten verbreekt zijn:

– Het eten, drinken of roken tussen de ochtendschemering en zonsondergang
– Het opzettelijk kotsen/overgeven
– Bij een bevalling of wanneer iemand haar regels heeft

-Bewusteloosheid

– Het hebben van geslachtsgemeenschap tussen zonsopgang en zonsondergang

 

Dit was een hele boterham, niet? Als je nog vragen hebt, stel ze dan zeker en vast! Ik hoop hiermee een beetje duidelijkheid geschept te hebben over de Ramadan. Lees ook zeker het artikel van Ibby Benali over de Ramadan en dat van Serena.

Volg me op Facebook en instagram!

No Comments

Zeg het eens met woorden!

%d bloggers like this: