Henna tattoos | Tijdelijke en natuurlijke lichaamsversieringen

Henna een tijdelijk en natuurlijk alternatief voor tattoos. Het is een eeuwenoude traditie die in verschillende landen en regio’s bestaat. Van Indië tot Marokko wordt de hennaplant verpulvert, gedroogd, geweekt en gebruikt om versieringen op handen aan te brengen bij verschillende gelegenheden.

Henna

Wat is henna nu eigenlijk precies? Natuurlijke henna is afkomstig van de plant Lawsonia inermis, die voornamelijk groeit in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze plant heeft een helende en verkoelende werking en wordt al eeuwen gebruikt bij verschillende (feestelijke) aangelegenheden.

Afbeeldingsresultaat voor lawsonia inermisAfbeeldingsresultaat voor lawsonia inermis henna dried

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vraag of het voor iedereen toegestaan is, komt vaak omhoog. Sommigen vinden dat henna tattoos cultural appropriation, anderen (waaronder ik) hebben er geen probleem mee en vind het net mooi dat men van andere culturen aspecten wil proberen.

Zwarte henna tattoos

Zwarte henna of vuurrode henna is GEEN natuurlijke henna! Bij zwarte henna worden er chemische stoffen toegevoegd zoals PPD (dat gebruikt wordt voor haarkleuringen en dus niet geschikt is voor de huid). (sorry voor de onsmakelijke foto)

Afbeeldingsresultaat voor black henna

Andere henna’zakjes’ die je kan kopen bij de Marokkaanse/Indische winkels (en die niet verkoeld zijn) zijn ook niet altijd even koosjer. Deze bevatten veelal kleurstoffen, PPD en andere chemische rommel, dat je huid meer kwaad dan goed doet. Overdrijf ik? Misschien wel, maar je kan echt nooit zeker genoeg zijn.

Waarop kan je het best letten? ALS je al klaargemaakte henna aankoopt, probeer dan altijd een stip te zetten en te voelen hoe je huid erop reageert. Dit is ook geen garantie, want sommige reacties komen dagen later pas op. Wanneer ik valse henna gebruik, heb ik NA dat het design al is weggetrokken, vervelling op de plekken waar de tattoo zat. Eens ik dit merkte heb ik nooit meer valse henna gebruikt op mijn huid.

Maar waar vinden we dan echte henna?

Echte henna (van de plant Lawsonia Inermis) is supergemakkelijk zelf te maken. Je kan ook altijd een henna artiest vragen om wat henna klaar te maken en op te sturen naar je thuis.

Nodig:

  • 100g Hennapoeder (ik gebruik sinds kort Jamila henna, maar voordien gebruikte ik Tazarine – gele doosjes) (eerst goed zeven)
  • 40g Suiker
  • 30ml essentiële olie (ik gebruik lavendel of Eucalyptus)
  • Water/citroensap naar consistentie

Meer dan wat hierboven staat heb je dus niet nodig om henna te kunnen klaarmaken.

Let op: Henna is slechts 2-3 dagen houdbaar en garandeert enkel binnen die 2-3 dagen een mooie en diepe kleur. Wil je het langer bijhouden? Vries je pasta meteen in na het klaarmaken. Zo is die 6 maanden goed en heb je altijd wat liggen wanneer je het nodig hebt.

Hennacones

Ik breng henna het liefst aan met een cone. Dit is een soort van zakje, waar de henna inzit en kan worden uitgeduwd in een fijne, mooie lijn. Het is heel gemakkelijk om te maken en werd meermaals door grotere henna artiesten uitgelegd, dus daar kan je video’s van terugvinden hieronder.

Droogtijd

Het principe bij henna is als volgt: Hoe verser de henna, hoe beter de kleurmoleculen eraantoe zijn, hoe mooier de kleur wordt. Alsook: hoe dikker de lijn, hoe langer het kan blijven inwerken, hoe dieper de kleur. We doen suiker in onze pasta, om de elasticiteit van de pasta te verhogen en dus ervoor te zorgen dat de henna niet te snel opdroogt en gaat afbreken. Op die manier plakt de henna erg goed vast aan je huid en kan je er meerdere uren mee rondlopen/slapen, zonder je zorgen te maken dat het eraf zou vallen.

Inspiratie

Inspiratie opdoen voor henna tattoos kan door instagram af te schuimen en pinterest te bekijken. Ikzelf heb een bord samen met Emile waar we onze favoriete designs op vastpinnen.

https://www.pinterest.com/ouaamarisarah/henna/

Soort van tutorial

Een blokpauze nemen doen we in stijl. Zondag, was dat in hennastijl. Ik kreeg na eid (einde van de ramadan) de vraag of ik een tutorial over henna tattoos wilde filmen.

 

Dit is alles wat ik weet over henna (if not more). Ik kan uren blijven praten over henna en tattoos, maar zal de post niet langer maken dan nodig is!

Wil je meer te weten komen over onderwerpen waar ik mee bezig ben? Check dan snel mijn bio!

Asalamoe aleikoem!