DAG 14: Blogshaming: waarom ik blog

Bloggen doe je voor het geld. Bloggen is niet voor het plezier, nee. Alle gratis producten die je krijgt toegestuurd, daar doen we het voor. Als je iemand kent die blogt puur om het plezier, dan is die persoon dom en lame bezig want komaan, wie wilt er nu geen bedrijfje maken van zijn/haar blog. Domme mensen hoor. 

Oei sorry, heb ik je laten schrikken? Ik hoor die uitspraken ook erg veel en telkens weer moet ik eventjes slikken. Voor de duidelijkheid: ik sta absoluut niet achter deze uitspraken. Hoewel iedereen kan doen en laten wat hij/zij niet laten kan, vind ik deze uitspraken een klein beetje hard en bizar. Niets wat er is opgenoemd is niet toegestaan, you do you. Maar toch kan ik het niet laten deze uitspraken een beetje terug te willen dringen. Je doet het niet altijd om die redenen. Sommigen genieten nog echt van het schrijven en van het bloggen.

Ikzelf ben beginnen bloggen toen ik vijftien/zestien jaar oud was en een door een moeilijke tijd heen ging waarover ik met niemand kon spreken. Ik besloot dan maar mijn gedachten te delen met het internet op privé dus eigenlijk allemaal concepten van artikelen die voltooid waren. Ze bestaan nog steeds, maar achter slot en grendel. Anyhow. Ik begon dus omdat ik mijn gedachten kwijt moest. Zoals ik vertelde in mijn vorig artikel, had ik een moeilijke tijd achter de rug en was mijn vertrouwen in mensen van mijn eigen leeftijd weg.

Door het bloggen kregen mijn frustraties een plekje om zich te uiten. Kon ik zeggen en schrijven wat ik niet laten kon en voelde ik me altijd weer op mijn gemak. Voordien vond ik het geweldig om te lopen, sporten, voetballen en eigenlijk gewoon heel erg beweeglijk te zijn. Sinds dat ik klachten begon te krijgen aan mijn knieën, dus moest ik alles kwijt op een andere manier en een blog bijhouden werd ook aangemoedigd door het CLB.

Zo geschiedde het dus en ik schreef en schreef en schreef. Tot in in het zesde middelbaar waarin we voor Engels de opdracht kregen een portfolio bij te houden. De bedoeling was dat je voldoende Engels schreef, las, films/series keek en sprak en hierover dan een verslag bijhield. Ik besloot het schrijfgedeelte bij te houden via een blog die indirect voor dit vak bedoeld was, maar toch niet perse over school ging. Mijn eerste artikel was toen een DIY Pinboard.

Ik begon in het engels te bloggen en dit ben ik blijven doen, inmiddels al bijna twee jaar. In februari vorig jaar begon het te kriebelen om ook in het Nederlands te schrijven, omdat ik met mijn Engels heel niet-Belgen aansprak, maar ook heel vaak de nood had te vertellen wat ik kocht in de action of wat er gebeurde in Antwerpen.

Sarahmari.com werd geboren op 20 april 2015 en is inmiddels al bijna 3000 bezocht geweest, wat ik al superveel vind.

Maar dus, ik schreef en schreef en schreef en ik hou ervan om dingen te delen met andere. Dingen te schrijven en dan te zien hoeveel mensen er iets aan hebben, net zoals ik het geweldig vind blogs te lezen en daaruit te leren. Nu ik ook begonnen ben met een youtubechannel voel ik me beter dan ooit.

Ik krijg geen producten toegestuurd vanuit het niks, wellicht omdat ik meer een random blog heb dan anderen. Maar heb er ook niets tegen als mensen geld verdienen, artikelen krijgen etc, omdat dit werkt voor hun blog. Waar ik niet tegen kan is dat men dan gaat zeggen dat je dom bent omdat je hier niets voor vraagt, omdat je geen advertenties op je blog zet. Daar kan ik niet tegen.

Om terug te komen op de vraag waarom ik blog: Ik hou ervan en het geeft me eventjes de tijd neer te zitten met laptop op de schoot en gewoon te schrijven over wat me toekomt. En erg leuk vind nieuwe mensen te leren kennen. Zo leerde ik Alexandra kennen en is ze inmiddels uitgegroeid tot een goede vriendin van me met dezelfde liefde voor het bloggen.

Hebben jullie hier ook al over gehoord, met ‘blogshaming”? Laat het me weten in de comment section en volg me vooral op facebook en instagram en abonneren jullie ineens op mijn kanaal?

Asalamoe aleikoem

Dag dag

6 Comments

 • Kathleen 7 December 2015 at 14:33

  Ik ben zelf ook al héél lang aan het bloggen en merk dat de trend de laatste twee jaren inderdaad is om te bloggen om spulletjes te krijgen. Allemaal goed en wel die gratis spulletjes, ik krijg sinds dit jaar zelf ook af en toe eens een boek opgestuurd of een spel, maar je moet dat allemaal wel recenseren. Je kan niet zomaar gratis spulletjes in ontvangst nemen en er dan niets mee doen. Zo werkt het niet, hoewel heel wat mensen dat lijken te denken. Je steekt daar ook tijd in. Dus ik blijf voornamelijk bloggen voor mezelf, omdat ik het leuk vind, omdat ik er mijn ei kwijt kan, omdat ik graag schrijf, omdat ik via die weg nieuwe mensen leer kennen, omdat ik op die manier mijn kennis kan delen,… Als er al eens een boek of een spel mijn richting wordt uitgestuurd, dan is dat fijn, maar het is niet de hoofdreden waarom ik blog. Alles behalve zelfs. Ik ben blij te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. 🙂

  Reply
  • Sarahmari.com 7 December 2015 at 15:18

   Inderdaad, ben ook blij dat iemand op dezelfde manier denkt als ik. Het is altijd wel mooi meegenomen om iets te krijgen waar je dan ook volledig achter staat. Af en toe iets opgestuurd krijgen, oke, maar mensen die van mij verwachten dat ik mijn blog te koop zet en alleen maar gesponserde artikels moet schrijven, no way!

   Je hebt echt een leuke blog! Bedankt voor je reactie!

   Reply
 • Brenda 7 December 2015 at 15:07

  Ik hoor eigenlijk vaker het tegenovergestelde. Dat je niet puur voor het geld mag bloggen, en dat je het juist moet doen omdat je het leuk vindt. Gesponsorde posts en advertorials zijn uit den boze, want dat is niet oprecht. Ik vind beide invalshoeken onzin. Iedereen mag voor zichzelf bepalen wat zijn of haar reden is om te bloggen. En als het je niet bevalt heb je altijd de keuze om het niet te lezen, maar laat iedereen in zijn waarde.

  Reply
  • Sarahmari.com 7 December 2015 at 15:16

   Klopt ben ik ook mee eens. Het is me opgevallen eigenlijk in real life dat men me zo erover aanspreekt. Ik vind dat ik graag blog omdat ik het zelf wil doen. Ik heb niet de nood mijn blog ‘te koop’te zetten, maar heb ook geen probleem met mensen die dit doen. Ieder zijn eigen ding en dat heb ik ook gezet. Leef en laat leven 🙂

   Reply
 • Omily (Naomi Brignola) 7 December 2015 at 21:44

  Ik denk dat het vaak mensen zijn die zelf niet bloggen en die er dan ook niks van snappen 😉

  Zelf heb ik het nog niet gedaan of aangeboden gekregen, Ik moet zeggen dat ik ook niet weet of Ik het zou doen. Zelf heb ik het soms moeilijk met ontevreden te worden als bloggers die ik volg allerlei dingen super enthusiast gaan aanbevelen…af en toe ok, maar doe niet alsof mijn leven niet compleet is zonder hetgeen je aanbeveelt :p

  Reply
  • Sarahmari.com 8 December 2015 at 20:49

   Helemaal mee eens en klopt inderdaad dat er heel wat tussen zaten die zelf niet bloggen. Anderszijds ook weer mensen die dat wel doen en daar verschoot ik een beetje van. Jammer, maar helaas!

   Je schrijft erg mooi moet ik zeggen! 😀

   Reply

Leave a Comment