Daar is de ramadan alweer

Het hele jaar door ligt mijn focus op school, werk, werk en school. Mijn leven gaat te snel aan me voorbij en aandacht aan mijn geloofsovertuiging en spiritualiteit wordt nauwelijks tot niet gegeven. Gelukkig hebben we elk jaar weer een maand de tijd onszelf te resetten en er weer aan te werken. Wat is de ramadan en hoe beleef je deze het beste?

Zoals gezegd is het heel gemakkelijk op te gaan in alles wat er rondom ons gaande is. We geraken moedeloos over de gang van zaken en beginnen onze toekomst somber in te zien.

Ik geloof dat Allah (swt) voor ons allen een plan heeft voorzien. Dat Hij ons, zonder dat we het doorhebben, probeert te leiden naar succes, geluk en vrede. Mijn probleem is dat er zoveel gaande kan zijn tijdens het ‘normale’ leven, dat mijn focus nauwelijks nog op mijn geloof ligt. Of toch maar heel weinig.

Naast vijf keer bidden per dag en hier en daar lezen over islam en vragen stellen aan mijn papa (die een brede kennis heeft, alhamdoulilah) doe ik er niet voldoende aan. Voor mij is de ramadan die spirituele reset. Dat moment dat alles even aan de kant geschoven kan worden en ik meer kan doen om mijn geloofsovertuiging te versterken.

De ramadan

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Deze kan je dus zowat vergelijken met de maand september. Tijdens de ramadan is de koran neergekomen tot onze profeet Mohamed (saw). Deze maand is er eentje waarin we ons volledig kunnen focussen op onze spiritualiteit, verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en samenhorigheid. Door het vasten nemen we weg wat af kan leiden.

Het vasten

We vasten gedurende de maand ramadan om af te zien van alles dat ons afleidt. Zo mogen we niet eten, drinken, roken, geslachtsgemeenschap hebben, slecht spreken, foute plekken bezoeken,… Deze periode kan dus gezien worden als een periode van uithoudingsvermogen. Alle energie die we voorheen in dagelijkse afleidingen steken, kan nu gestoken worden in het versterken van onze geloofsovertuiging en liefde voor onze naasten en gemeenschap.

Iedereen?

Niet iedereen is verplicht te vasten. Vasten is enkel toegestaan als je in goede gezondheid bent en het vasten aan kan. Chronisch zieken, menstruerende vrouwen, zwangere vrouwen, jonge kinderen voor de pubertijd hoeven niet te vasten. De dagen die gemist worden dienen ofwel ingehaald te worden na de ramadan, oftewel voor chronisch zieken in de vorm van liefdadigheid worden afbetaald.

Auntie Rona

Dat de Corona crisis deze ramadan er eentje heeft gemaakt dat nogal speciaal zal worden, is een understatement. De Coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat meerdere gemeenschappen hun feesten hebben moeten staken of op een andere manier beleven. Zo ook de moslimgemeenschap.

Thuis bidden, vasten verbreken en in gezinsverband blijven is vanzelfsprekend, daar gaat niemand te licht overheen. We zullen allemaal ons best doen deze periode te overbruggen zodat we over enkele maanden het leven weer zo goed mogelijk op kunnen pikken.

Grafische werken

Tijdens de ramadan blijf ik actief op grafisch vlak en kom ik uit met enkele toffe producten zoals ramadankaartjes, ramadankalenders, tafelkaarten, du’as, prints noem maar op. Deze kunnen allemaal gevonden worden op de website sarahmari.com

Wa aleikoem asalaam
Sarahmari