Borstoperatie?!

Deze post speelt al enorm lang door mijn hoofd. Last minute nam ik mijn besluit. Hier is het dan.

Ik word geopereerd aan mijn borst.

Anderhalf jaar geleden (september 2014) ontdekte ik door middel van zelfonderzoek een ongelijkheid in mijn rechterborst. Deze liet ik nakijken door mijn dokter en bleek volgens hem een vetknobbeltje te zijn. Deze mocht blijven zitten, want het zou vanzelf weer verdwijnen.

Een aantal maanden later merkte ik op dat het er nog steeds zat en naar mijn mening groeide. Weer zat ik bij dezelfde dokter en weer werd mij verteld dat het wellicht een vetbolletje zou zijn. Deze hoeft niet behandeld te worden en zou weer weg gaan.

Gefrustreerd keerde ik huiswaarts en liet ik het zoals het was. Ondertussen brak de zomer van 2015 aan, had ik mijn examens, ging ik op vakantie naar Marokko. Daar merkte ik tijdens het douchen op dat de knobbel enorm snel gegroeid was en ook zichtbaar was in de spiegel.

what_breast_cancer_looks_like

Eenmaal ik weer in België was en mijn herexamens had doorstaan, ging ik weer naar de dokter. Deze keer bezocht ik zijn stagiaire, die me enorm ongerust naar het ziekenhuis doorverwees voor een echografie.  Hierop was er een gezwel op te merken van maar liefst 5cm diameter, maar meer kon niet worden afgeleid vanuit de echografie alleen. Ook waren er toen geen gezwollen okselklieren op te merken.

De stagiaire verwees me door naar de één van de beste borstchirurgen van België, maar deze was zo onbereikbaar dat ik pas in januari 2016(na dagelijkse telefoonsessies van 2 uur naar een irritant muziekske te luisteren ugh) te horen kreeg wanneer hij vrij kon zijn. De datum dat hij vrij was bleek op 31 augustus 2016 (!) plaats te vinden. Verontwaardiging alom!

Op naar de huisarts deze keer (de eerste dokter is een collega waarbij ik mijn hele leven al ging). Ik deed mijn verhaal bij haar, ze voelde nog maar eens aan mijn borst en vroeg me wanneer een afspraak gemaakt kon worden met de chirurg. Toen ik de datum vernoemde was ze al even verontwaardigd als ik en belde onmiddellijk om een afspraak te maken bij een andere borstchirurg.

25 februari was de volgende stap. Dan zou ik op “kennismakingsgesprek” komen bij de chirurg. Ze voelde aan mijn borst en verwees me door voor een biopsie die de maandag daarop zou plaatsvinden.

Een week vol stress en daar kwam het moment aan. De Biopsie… …waar ik zoveel schrik voor had, maar wat eigenlijk nog wel een beetje meeviel (onder verdoving). Eerst werd er een nieuwe echo genomen, waarop te zien was dat de knobbel wéér gegroeid was (de radioloog schrok er zelf van) en deze keer waren de okselkliertjes net wat beter te zien op het scherm.  Drie verdovingsspuiten werden geïnjecteerd daar waar de knobbel zat. Vervolgens werd er een sneetje gemaakt in mijn borst en een holle naald naar binnen gebracht. Deze holle naald “zoog” reepjes weefsel uit de tumor voor onderzoek.Trucut_image_principle

De radioloog besloot vervolgens toch maar te gaan voor een okselpunctie, aangezien hij er zeker van wou zijn. Deze punctie was enorm pijnlijk en heb ik nog lang gevoeld. Zonder verdoving werd er in mij geprikt (wat ik ver-schrik-ke-lijk vind) en met een sonde weefsel opgezogen. Hier werd ik niet voor gewaarschuwd, met als gevolg dat ik het uitschreeuwde van de pijn.

Donderdag daarop was het tijd voor de resultaten.

Ondertussen kreeg ik enorm veel steun van al mijn vriendinnen en mijn gezin. Dankjulliewel allemaal, ik hou enorm veel van jullie!

Mijn allerliefste Yasminnetje kwam helemaal vanuit Limburg om met me mee te gaan voor de steun (dat heeft ze nog al gedaan, zo awesome is ze!)

Schermafbeelding 2016-03-10 om 22.50.02

(check ook zeker haar instagram, geweldige ontwerpster is ze én heeft ook een leuk project in de maak!)

Aangekomen in het ziekenhuis aten we nog wat voor we naar boven gingen. De resultaten bleken nog niet allemaal binnen te zijn. Er zijn extra testen bijgekomen en deze dienden nog te worden bevestigd. De procedure werd me uitgelegd en op erg vage wijze mij verteld dat er kwaadaardige indicaties waren, maar dat het voorlopig goed bleek te zijn. Ik zou gebeld worden in de loop van de week met de uitslag, net voor ik geopereerd wordt.

Ondertussen is ‘de loop van de week’ zo goed als voorbij en mag ik over een uur en 42 niet meer eten ter voorbereiding van de operatie. Ik werd gebeld vanmiddag (donderdagmiddag) met de melding dat de resultaten binnen zijn. Ze vermeldde hetgeen ze me de week voordien al vermeld had (dat er indicatie naar kwaadaardigheid is) én dat ik al om half acht aan de balie mocht staan i.p.v. acht uur. Mijn ‘finale’ diagnose wordt ongeveer 10 dagen na operatie meegedeeld. Het gezwel dat verwijderd wordt zal aan een onderzoek onderworpen worden.

Moraal van het verhaal? Hoe jong, hoe oud; doe zelfonderzoek.

Meer weten hierover? Een geweldige youtubster heeft haar volledige pad gefilmd en vastgelegd om aan te tonen wat er allemaal gebeurd en hoe het helemaal in elkaar zit:

Deze queeste is me nog steeds niet voorbij, maar ik hoop halverwege of tegen het einde aan te zitten. Vrijdag 11 maart zal de operatie plaatsvinden en inchallah dat deze goed zal verlopen en deze een positieve uitkomst zal geven. Over tien dagen heb ik de uitslag en dan zal ik updaten!

Asalamoe aleikoem

Dagdag

4 Comments

 • Engelina 11 March 2016 at 13:29

  Wat heftig ! Ik wens je heel veel sterkte en kracht toe de komende tijd!

  Reply
  • Sarahmari.com 13 March 2016 at 11:11

   Dankjewel! Alle steun en lieve berichtjes doen echt erg veel! <3

   Reply
 • Lentekriebels | Spring tag – Sarahmari 23 March 2016 at 15:13

  […] vandaag ga ik voor de springtag! Nee ik ga niet springen, dat mag nog niet met mijn borst (ik zal daar één van de volgende dagen eens meer over vertrellen), maar ik ga eens wat vraagjes […]

  Reply
 • Borstoperatie | Deel 2 – Sarahmari 1 April 2016 at 11:24

  […] te posten ter bedanking (zo’n lieve berichtjes en get-well-soonekes) en had mijn blogpost over de operatie ingepland rond 10u . Op die manier zouden mensen het kunnen lezen terwijl de operatie bezig was en […]

  Reply

Leave a Comment