Boerkini – bikini – monokini

“De boerkini is hét bewijs van de onderdrukking van de moslimvrouw”, “Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo’n gedrocht op het strand willen lopen” en nog meer van die uitspraken. Ik deel mijn mening vandaag, omdat ik het niet meer kan inhouden.

Het is niet van mijn gewoonte te schrijven over politieke zaken. Ben ik ermee bezig? Absoluut, ieder moment van de dag, maar eens ik achter mijn laptop zit om een artikel te schrijven voor Sarahmari, wil ik er liever niets van weten.

Het boerkini-hoofddoek-islamitische-kledij-debat stijgt me naar het hoofd. Iedereen lijkt te willen beslissen in naam van de moslima’s. Iedereen lijkt het plots te willen oplossen voor ons. Iedereen wilt wel in onze plaats bepalen. Iedereen lijkt dat te mogen, behalve wijzelf.

Waar ligt de vrijheid als wij geen vrijheid krijgen zelf te beslissen? Waar ligt de vrijheid als meisjes met een hoofddoek als onderdrukt bestempeld worden, terwijl zij zonder een hoofddoek gezien worden als “minder moslima”. Waar ligt de vrijheid voor ons moslims om zélf te beslissen? Ik stel me die vraag al veel te lang, maar heb nog steeds geen antwoord.  Hoe komt het dat wij moslima’s niet mogen kiezen wat we dragen? Hoe we ons kleden?

Het doet me zowat denken aan het liedje van Bob Dylan – Blowin’ in the winds. Je stelt je zoveel vragen waarop je een antwoord verwacht, maar nooit zult krijgen. Wij hebben een stem. Wij kunnen spreken. Wij krijgen gewoon niet de vrijheid deze te gebruiken.

Weet je nog. Een paar maanden geleden ontstond er een heisa in een school, omdat meisjes met maxi-rokken naar school toe kwamen. Deze meisjes droegen het, omdat ze het mooi vonden. Zij werden vervolgens verplicht de rok tot 10cm onder de knie op te trekken om “veiligheidsredenen”.

Nu er weer problemen zijn in de maatschappij, wordt de aandacht van de échte problematiek weggehaald en worden er debatten gestart om de meest luttele dingen. Een burkini is niet meer dan een duikpak met een kapje. That’s it. Zoals mijn leuke oud(eigenlijk is ze erg jong)leerkracht Ester zegt: “We zouden ook kunnen overwegen om vrouwen zelf te laten beslissen wat ze dragen. -surrealistisch mopje-“

Laat me jullie iets vertellen. Ik ben een moslima, 21 jaar oud en een studente aan de hogeschool. Ik heb mijn middelbaar afgerond in schoonheid en mijn talenkennis is geweldig. Er wordt me verteld -en ik geloof het graag- dat ik een hart van goud heb en tolerant ben. Waarom kan het dan niet zo zijn dat ik aanvaard wordt om de Sarah die ik ben? Een hoofddoek verandert niets aan het innerlijke van een persoon. Een hoofddoek symboliseert verschillende zaken (waar ik later een artikel rond zal schrijven). Draag wat je wilt, doe wat je wilt. Je bent en blijft een mens met fundamentele vrijheden, niet?

Niets houdt me tegen mijn dromen te volgen, mijn doelen te bereiken. Dat is gelogen, sorry. Niets of niemand houdt me tegen mijn dromen en doelen te bereiken, behalve de regering. Want als het er echt op aankomt worden we niet onderdrukt door onze religie, ouders of echtgenoten, maar door zij die dit land leiden.

Check ook eens mijn instagram en facebook en youtube.

Dikke kus

Asalamoe’aleikoem

 

2 Comments

 • Elaintje 20 August 2016 at 15:50

  Ik wist eigenlijk niet dat er zo’n groot debat gaande was over de burkini (ik woon een jaar in Suriname), maar ik vind het wel weer typisch van (west)Europa. Zij weten altijd beter hoe het zit dan de mensen waar het om gaat. Dit debat is hét bewijs van de onderdrukking van de moslima. Door de west Europeanen wel te verstaan.

  Reply
  • Sarahmari.com 20 August 2016 at 16:00

   Ja het burkinidebat is op dit ogenblik enorm uitvergroot en echt wel degelijk aan de gang jammer genoeg!

   Reply

Zeg het eens met woorden!