Waterverf basics | Artsy with Mari

Eén van de dingen die ik het liefst doe, is bezig zijn met verf. Waterverf, acrylverf, olieverf, noem maar op. Sinds ik gestart ben, ben ik niet meer gestopt. Vaak krijg ik de vraag hoe het nu eigenlijk gestart is en welke tips ik zou kunnen meegeven. Here it is!

Het maken van iets nieuws, het zien ontstaan van een eindproduct, brengt me altijd weer tot rust. Het is belangrijk te weten dat je dit niet als een verplichting mag zien. Het moet ook zeker niet perfect zijn. Toen ik starte met waterverf, begon dat eigenlijk vrij impulsief. Ik moest en zou iets nieuws uitproberen. De potloden, stiften en markers was ik stilaan beu beginnen worden. Waterverf leek me dan ook een leuk begin!

Materiaal

De LucasCreativ is de winkel bij uitstek om nieuw kunstmateriaal in te kopen. Deze winkel bezoek ik eens in de twee á drie weken. Je kan er al het materiaal aankopen dat je je kan inbeelden. Verf, klei, papier, spuitbussen, canvassen; noem maar op. Ongeveer een goed jaar terug, begon mijn nieuwe avontuur op artistiek vlak.

Soit, ik ging de winkel binnen, straight to the Winsor and Newton panel. Ik keek mijn ogen uit en kon er maar niet genoeg van krijgen. Ik besloot een pocketbox te nemen met 12 aquarelkleurtjes in. (links op onderstaande foto) Deze leek me het meest logische, aangezien de basiskleuren er in zaten én aquarel heel makkelijk te mengen valt.

Waterverf, check! Dan ging ik op zoek naar wat papier om op te kunnen schilderen. Waterverfpapier is veel dikker dan gewoon kopieerpapier. Het oppervlak is vaak ook veel ruwer en het papier absorbeert water minder snel door de dikte. Dit zorgt ervoor dat je de tijd krijgt je kleuren te mengen en te laten vloeien op het papier. Ik kocht Schut Waterverf papier. Deze was van A3 formaat en 250g. Dit te samen koste me een kleine 30 euro.

Kwasten kocht ik eerst gewoon in de action. Deze zijn echt wel oke om mee te kunnen schilderen. Het enige nadeel aan deze borstels is het feit dat ze vrij weinig water vasthouden en dat je dus om de zoveel seconden je kwast weer in water moet dippen.

Weet dat wanneer je aan eender welk nieuw medium start, het altijd een nieuwe investering zal zijn.

Let’s start

Hetgeen ik deed was thuiskomen en meteen aan de slag gaan. Ik had er zoveel zin in, dat ik echt gewoon begon. Wat ik deed was het opzoeken van eerder geschilderde werkjes. Waar vind je deze? Juist ja, Pinterest! Pinterest is altijd een goede plek te starten met onderzoek. Zoek naar wat jij wilt maken en eens je het gevonden hebt, kijk dan naar het gebruik van de kleuren. Heb je deze kleuren al? Of moet je ze nog mengen om te kunnen gebruiken? Of verander je liever sommige kleuren?

Pinterest referentie voorbeelden

Begin met het schetsen van het werkje op je papier en feel free bepaalde dingen aan te passen. Op deze manier kopieer je niet gewoon het werk van iemand anders, maar gebruik je het werk als een referentie. Dit leert je ook op latere momenten met je eigen ideeën aan de slag te kunnen!

Cacti cactus

Begin dan met het opbouwen van de lagen waterverf. Dit kon ik in het begin eeeeeeecht totaal niet. Ik mengde de verf niet in een apart paletje/bord, maar gewoon in de verfnapjes. Dit zorgde ervoor dat de kleur véél te geconcentreerd werd en dat ik dus geen mooie waterverfeffectjes kreeg. (Ik zal proberen een tutorial te filmen!)

Gebruik telkens een beetje pigment en heel wat water. Heb je een diepere kleur nodig? Voeg dan wat minder water/meer pigment toe aan je werk! Voeg nooit téveel water toe, dit zorgt voor langere wachttijden, doet kleuren in elkaar vloeien die je niet gevloeid wilt hebben en kan heel frustrerend zijn!

Resources

Wat ik dus deed was beginnen en dan opzoekwerk doen. Ik oefende ongelooflijk veel en verplichte mezelf minstens één werkje per dag te maken. Hetzij waterverf, hetzij andere soorten artsiness. Bij waterverf is het in het begin vrij moeilijk te weten waar je moet starten, zoals ik al zei. Ikzelf keek enorm veel youtubevideos, stalkte honderden instagramartiesten en ik bleef echt oefenen en oefenen en oefenen.

Om jullie een ellenlange zoektocht te besparen, zocht ik mijn grootste hulppersonen weer op!

Youtube

Instagram

Ik hoop dat ik hiermee wat informatie heb kunnen geven om te starten met waterverf. Mochten er nog vragen zijn, stel ze hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk op je vraag! Er komt ook een Q&A aan, dus aarzel niet je vragen te stellen!

Tot de volgende!

No Comments

Zeg het eens met woorden!

%d bloggers like this: